Kultura

Petak, 25 Ožujak 2022 16:53

Prvi međunarodni nastupi HKGD Podstrana

Godina je 1983. Glazba odlazi u prijateljski posjet orkestru grada Hovea u Belgiji.

To je, ujedno, prvi međunarodni iskorak podstranske Glazbe, nakon bratimljenja Saveza boraca Podstrane s udruženjem boraca i ratnih veterana toga belgijskoga grada. Val prijateljstva nije se zaustavio samo na dvjema udrugama nego je zahvatio i šire slojeve žitelja. Tako je došlo do povezivanja i Društva i mladeži i ostalih mještana. Fluid koji se razvio među ljudima s obje strane doveo je do gostovanja Podstranjana u Blegiji, od 11. do 19. rujna 1983. U gradu Hoveu održan je niz prigodnih koncerata, a Podstranjanine je službeno primio i gradonačelnik.

Godinu dana kasnije, od 19. do 17. kolovoza 1983., Belgijanci uzvraćaju posjet. Stiglo je ukupno 110 gostiju, glazbara i građana, što je potvrda zbližavanja ne samo na umjetničkoj razini. Kao pratnja gostima iz Hovea stigla je i skupina njihovih mažoretkinja. Domaćini ,pak , dragim su prijateljima organizirali nekoliko koncerata, među kojima su najznačajniji oni na poljičkom zborovanju u Gatima, te na Rivi i Peristilu u Splitu, potom u Supetru na Braču, a vrhunac muziciranja ostvario se na zajedničkom koncertu obaju sastava u Podstrani.

Drugo gostovanje KUD-a Ljubić u Belgiji održano je od 6. do 15. rujna 1989. U toj je prigodi bio organiziran 11. međunarodni glazbeni festival, upriličen u čast 111. obljetnice grada Hovea. Koncerti koje je priredila podstranska Glazba bili su iznimno zapaženi, a harni domaćini najvažnije trenutke zabilježili su u videozapisu, koji su poslije podijelili svojim gostima.

Untitled

Please publish modules in offcanvas position.