Upoznajemo Podstranu

Godine 1990. Glazba vraća svoje izvorno ime : Hrvatsko katoličko glazbeno društvo Podstrana.

20220407_113014.jpg

Osnivanjem Općine Podstrana 1993. godine Glazba dobiva veća financijska sredstva za svoj rad. Čelništvo Općine: Općinsko poglavarstvo i Općinsko vijeće bezrezervno su podržali svaku inicijativu u svrhu razvoja Glazbe, te su osigurana sredstva za obnovu instrumenata i nove odore. O devedesetoj obljetnici Glazbi su dodijeljena sredstva kojima je kupljeno 40 novih instrumenata i svečane odore za 30 glazbara.

20220407_113038.jpg

U toj rođendanskoj 1997. godine Glazbi je, nakon privremenog rada u prostorima općinske zgrade, vraćen uređen  prostor u Domu, sv. Martin.

 20220407_113004.jpg

Nakon smrti stručnog voditelja Glazbe Adama Klarića, 1999. godine dirigenstko vodstvo preuzima Miroslav Primažić.

U povodu obilježavanja 100. obljetnice glazbari dobivaju nove svečane odore s elementima poljičkog folklora.

Godine 2007. u povpodu blagdana sv. Antuna Padovanskog zaštitnika Podstrane, i dana Općine Podstrana, na svečanoj sjednici Općinskoj vijeća općine Podstrana Hrvatskom katoličkom glazbenom društvu dodijeljena je plaketa Zlatni grb Općine Podstrana u povodu 100. obljetnice utemeljenja i kontinuiranog djelovanja od iznimnog značaja za općinu Podstrana. 

Godine 1991, započela je ratna agresija na Hrvatsku, no ni za trajanja obrambenog rata za samostalnost Republike Hrvatske rad podstranske Glazbe nije bio prekinut. Veliki broj mještana Podstrane, a među njima i mnogi članovi Glazbe uključili su se u dobrovoljačke odrede za obranu Domovine, a potom i u postrojbe Hrvatske vojske.

Tako su među prvima na Dračevac otišli Željko Erceg Jerkov, Nikola Erceg Jerkov, Mario Ćićerić Antin i Ivo Božiković Ivanov.

U Domovinskom ratu sudjelovali su i sljedeći članovi:
Mario Banić Ivanov
Mladen Brajičić Ivin
Željko Car Jugoslavov
Stjepan Car Berislavov
Mario Ćićerić Antin
Ivica Grubiša Aleksandrov
Stipe Grubiša Aleksandrov
Slavko Ružić Antin
Ćiro Tomić Mijin
Jozo Žanić Antin

Glazba je sudjelovala u obilježavanju svih značajnih događaja i u prigodnim svečanostima, nažalost, i u pogrebnim obredima , na posljednjim ispraćajima poginulih Hrvatskih branitelja.

Galerija slika

Petak, 25 Ožujak 2022 16:53

Prvi međunarodni nastupi HKGD Podstrana

Godina je 1983. Glazba odlazi u prijateljski posjet orkestru grada Hovea u Belgiji.

To je, ujedno, prvi međunarodni iskorak podstranske Glazbe, nakon bratimljenja Saveza boraca Podstrane s udruženjem boraca i ratnih veterana toga belgijskoga grada. Val prijateljstva nije se zaustavio samo na dvjema udrugama nego je zahvatio i šire slojeve žitelja. Tako je došlo do povezivanja i Društva i mladeži i ostalih mještana. Fluid koji se razvio među ljudima s obje strane doveo je do gostovanja Podstranjana u Blegiji, od 11. do 19. rujna 1983. U gradu Hoveu održan je niz prigodnih koncerata, a Podstranjanine je službeno primio i gradonačelnik.

Godinu dana kasnije, od 19. do 17. kolovoza 1983., Belgijanci uzvraćaju posjet. Stiglo je ukupno 110 gostiju, glazbara i građana, što je potvrda zbližavanja ne samo na umjetničkoj razini. Kao pratnja gostima iz Hovea stigla je i skupina njihovih mažoretkinja. Domaćini ,pak , dragim su prijateljima organizirali nekoliko koncerata, među kojima su najznačajniji oni na poljičkom zborovanju u Gatima, te na Rivi i Peristilu u Splitu, potom u Supetru na Braču, a vrhunac muziciranja ostvario se na zajedničkom koncertu obaju sastava u Podstrani.

Drugo gostovanje KUD-a Ljubić u Belgiji održano je od 6. do 15. rujna 1989. U toj je prigodi bio organiziran 11. međunarodni glazbeni festival, upriličen u čast 111. obljetnice grada Hovea. Koncerti koje je priredila podstranska Glazba bili su iznimno zapaženi, a harni domaćini najvažnije trenutke zabilježili su u videozapisu, koji su poslije podijelili svojim gostima.

Galerija slika

Stranica 1 od 5

Untitled

Please publish modules in offcanvas position.