Kultura

Ponedjeljak, 28 Veljača 2022 21:13

1973 godine Društvo mijenja ime u Kulturno - umjetničko društvo Ljubić.

Kada se Podstrana 60 ih godina selila na more, gotovo svi glazbari napustili su Gornju Podstranu, te su se pokusi održavali u prostorijama odmarališta DILI-a Vinkovci i u konobi Petra Kaštelančića. Izgradnjom Zadružnog doma u Sv. Martinu, koja je započela 1964. godine, glazba dobiva povoljnije uvjete za rad. Zadružnica dom završen je u potpunosti 1973. godine. U njemu je planski podignuta pozornica, tako da su se tamo mogle održavati i kulturno - umjetničke priredbe.

Kada je zgrada bila dogotovljena dobila je ime Društveni dom, što je podrazumijevalo njegovu širu korist i primjenu. Svečano je otvoren 19.kolovoza. 1973. Tom je prigodom slikar Ante Kaštelančić u njemu priredo svoju prvu samostalnu izložbu u rodnoj Podstrani.

Godine 1973. članstvo se u Društvu omasovljuje, pa se službeno ime mijenja u Kulturno - umjetničko društvo Ljubić. Otad je limena glazba jedan od udova tijela KUD-a, zapravo najvažniji njegov dio. I prije su se tijekom desetljeća u okviru Društva osnivale pojedine sekcije, ali je puhački orkestar sve njih nadživio. Ovaj put osnovani su vokalno- instumentalni sastav, dramsko- recitatorska skupina, harmonikaški i tamburaški orkestar, te Škola Pomlatka Limene glazbe. Sredina sedamdesetih godina XX. stoljeća najbogatije je razdoblje u radu Društva dotadašnjeg vremena

Bogatstvo i razvedenost programa i sadržaja kulturnoga života u Podstrani, nije moglo ostati nezapaženo, čak ni u okvirima tadašnje Jugoslavije. KUD Ljubić dobiva odlikovanje od predsjednika Predsjedništva Jugoslavije Josipa Broza Tita. Na IV. susretu posjet rodnim dvorima, 1.svibnja 1975., Priznanje je pred Narodnom čitaonicom društvu uručio Vinko Matijaca, predsjednik vijeća mjesnih zajednica općine Split.

Priznanje je zapravo, Orden bratstva i jedinstva sa srebrenim vijencem, za izniman rad i doprinos u toku Narodnooslobodilačke borbe i poslijeratne borbe.

Untitled

Please publish modules in offcanvas position.