TZ Podstrana

Četvrtak, 09 Studeni 2023 14:25

Stopa sv. Martina: Obilježavanje martinskih lokaliteta

Stopa sv. Martina: Obilježavanje martinskih lokaliteta Sponzorirani članak
Stopa sv. Martina zajedničko je martinsko obilježje svih zemalja u kojima je razvijena tradicija slavljenja sv. Martina. Stopa je umjetničko djelo francuskog kipara Michela Audiarda i simbolički pronosi aktivnost sv. Martina koja se sastojala u stalnom putovanju, najčešće pješice, radi prenošenja Kristove vjere, dobrote, milosrđa i tolerancije.
Obilježavanje martinskih lokaliteta dio je projekta kulturnog martinskog itinerara koji provodi Europski kulturni centar sv. Martin iz Toursa (Francuska). Centar je utemeljen 2005. god., a njegov projekt itinerara Vijeće Europe ocijenilo je Velikim kulturnim itinerarom. Stopa je simbolična kulturno povijesna poveznica gradova i mjesta čiji je zaštitnik sv. Martin. Stopa povezuje ljude i običaje podsjećajući na čovjeka koji se posvetio čovjeku, dijeljenju i toleranciji. Stopa povezuje mjesta kuda je svetac prolazio u svojim pastoralnim pohodima ,ali i ona do kojih je dopro njegov kult i koji ga istom snagom štuju.
Do danas je postavljeno više od 150 Stopa diljem Europe, od kojih je prva postavljena na ulazu u kolegijalnu katedralu sv. Martina u mjestu Candes-Saint Martin, gdje je svetac umro 394. god. ,druga u crkvi sv. Martina u Szombathelyu, gradu gdje je svetac rođen oko 316. god., i tako redom. U hrvatskoj je prva stopa postavljena 2007. god. u Dugom Selu na templarsku crkvu sv. Martina na Martin bregu, druga u Virju 2008.god. na župnu crkvu sv. Martina, a treća u donjem selu na otoku Šolti na kuću Bratovštine sv. Martin.
Postavljanjem Stope u Sv. Martinu u Podstrani i Podstrana se uključuje u europski martinski kulturni itinerar, put koji zbližava ljude, povezuje mjesta i gradove diljem Europe, otvarajući istodobno raznolike mogućnosti kulturnih, turističkih, znanstvenih i obrazovnih aktivnosti.
Pridružite se proslavi u čast sv. Martina 11.11.2023. na Portu. Sve detalje provjerite na plakatu

NAJČITANIJE IZ TZ PODSTRANA

Kia motors Prizmić

Untitled

Please publish modules in offcanvas position.