Četvrtak, 14 Travanj 2022 09:10

KONAČNO - Podstrana dobiva modernu trodijelnu sportsku dvoranu s brojnim sportskim sadržajima: „Izgradit ćemo i novu školu, ali i trgovačko-poslovni i sportsko-rekreacijski centar…“

KONAČNO - Podstrana dobiva modernu trodijelnu sportsku dvoranu s brojnim sportskim sadržajima: „Izgradit ćemo i novu školu, ali i trgovačko-poslovni i sportsko-rekreacijski centar…“ Autor i tekst: Augustin Markota

Na devetoj sjednici Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije usvojen je Prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti Osnovne škole Strožanac radi izgradnje javne sportske dvorane u Općini Podstrana.

Pojednostavljeno rečeno, učenici, sportaši, ali i svi stanovnici ove općine nadomak Splita napokon će dobiti jednu ozbiljnu multifunkcionalnu dvoranu, a ista će dodatno podignuti standard i obogatiti kvalitetu života u Podstrani.

Đonlić: „Ustanovi je potrebna trodijelna dvorana. U pitanju je obostrani interes“

Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport na sjednici koja se održala na Kemijsko tehnološkom fakultetu u Splitu otkrio je da je Općina pokrenula ovu inicijativu.

22 04 13 nova dvorana podstrana 2

„Općina Podstrana je pokrenula inicijativu za izgradnju javne športske dvorane. Ista će biti smještena odmah kod Osnovne škole Strožanac“, otkrio je u početku Đonlić.

Naime, spomenuta škola po trenutno pedagoškom standardu ne zadovoljava sve uvjete za normalno održavanje nastavu iz tjelesne kulture i kako je naglasio pročelnik, školi, ali i svim stanovnicima je prijeko potreban ovaj kompleks.

„Ustanovi je potrebna trodijelna dvorana. U pitanju je obostrani interes, kako škole, tako i Općine. Upravo zbog toga je školski odbor dao 'zeleno svjetlo' Općini. Konkretno, odlučeno je da će podržati inicijativu te da će im se dopustiti pravo građenja na rok od 50 godina Općini“, kazao je.

Đonlić pohvalio Podstranu: „Ovo je dobar primjer suradnje. Planiramo dodatno ulagati u školstvo Podstrane“

Osim toga, pohvalio je Općinu Podstrana i naglasio je da je ovo jako dobar primjer suradnje između lokalne samouprave, spomenute škole i Općine.

„Ovo je jako dobar primjer suradnje između jedinica lokalne samouprave i škole, odnosno Splitsko-dalmatinske županije kao njihovog osnivača“, pun hvale bio je Tomislav Đonlić tijekom Skupštine Splitsko-dalmatinske županije dok se raspravljalo o ovoj točki dnevnog reda.

Nadalje, istaknuo je Đonlić da je Splitsko-dalmatinskoj županiji i resornom odjelu, u planu dodatno ulagati u školstvo u Podstrani.

„Planiramo na području Općine Podstrana dugoročno razvijati školstvo, u našoj viziji i planovima je i izgradnja druge osnovne škole na ovom području“, zaključio je.

Dvorana će se graditi na postojećem školskom igralištu

No, što će se zapravo graditi i kako će izgledati nova sportska dvorana, za Podstrana Portal je u najsitnije detalje objasnio prvi čovjek Općine Mijo Dropuljić.

„Izglasan je prijedlog Općine Podstrana, a isti je išao prema školskom odboru Osnovne škole Strožanac. Time smo i formalno dobili suglasnost na pravo građenja na rok od 50 godina“, potvrđuje u početku pročelnikove tvrdnje načelnik Dropuljić.

Kako smo doznali, dvorana će biti polivalentna i trodijelna s ukupno 567 sjedećih mjesta, a na krovu će biti izgrađena tri igrališta.

22 04 13 nova dvorana podstrana 5

„Dvorana će se graditi na postojećem školskom igralištu. Na samom krovu dvorane smo predvidjeli tri vanjska igrališta. Izgradit ćemo dva košarkaška terena i jedno igralište za mali nogomet“, veli nam Dropuljić te u istom dahu nastavlja:

„Živimo u Dalmaciji, u podneblju s jako puno sunčanih dana. Smatram da bi djeca trebala više vremena provoditi na otvorenom te da bi se trebala baviti sportom“, ustvrdio je.

„Oko kompleksa smo predvidjeli izgraditi 43 vanjska parkirna mjesta“

Nadalje, otkrio nam je da su na okolnom prostoru dvorane predvidjeli izgraditi 43 nova parkirna mjesta.

„Oko dvorane smo predvidjeli izgraditi 43 vanjska parkirna mjesta. Podsjetio bih, već ranije su izgrađena nova parkirna mjesta i ona pripadaju Osnovnoj školi Strožanac. Izgradnjom dvorane, škola će u svom posjedu imati oko 80 parkirnih mjesta. Mislim da je to sasvim dovoljno za potrebe djelatnika, korisnika, ali i roditelja učenika“, podvukao je načelnik Dropuljić.

Dropuljić nam je pojasnio zašto će se dvorana graditi baš na toj lokaciji, a ne na nekoj drugoj u Podstrani.

„Splitsko-dalmatinska županija će graditi novu osnovnu školu u Svetome Martinu, odmah iznad zgrade Općine Podstrana. Ta nova osnovna škola imat će 22 razredna odjela i nju će pohađati između 450 i 500 učenika. Nova škola imat će dvodijelnu dvoranu bez tribina i posjedovat će restoran, odnosno kantinu za djecu“, otkrio je Mijo Dropuljić.

Nova osnovna škola u Svetom Martinu će imati i dvoranu, i restoran, a nastava će se održavati u jednoj smjeni 

Naime, kako je već poznato, želja Ministarstva znanosti i obrazovanja je da sve hrvatske škole jednog dana rade po jednosmjenskom modelu i programu. Nakon što škola bude sagrađena, doći će do podjele učenika između Osnovne škole Strožanac i nove osnovne škole na Svetom Martinu. 

Otprilike, oko 500 učenika će pohađati OŠ Strožanac, a ostalih 500 školu u Svetom Martinu.

„Znači, da budem jasan, nova osnovna škola u Svetom Martinu će imati i dvoranu, i restoran, a nastava će se održavati u jednoj smjeni. S druge strane, Osnovna škola Strožanac bi prema uputama i planovima Ministarstva trebala raditi u jednoj smjeni, ali u ovom trenutku ta škola nema adekvatnu sportsku dvoranu, restoran i menzu. Izgradnjom polivalentne dvorane, Osnovna škola Strožanac dobit će kvalitetnu dvoranu za održavanje nastave iz tjelesne kulture, a i Općina Podstrana dobiva novi moderni kompleks za sportske, kulturne i zabavne sadržaje kojeg će moći koristiti svi stanovnici, sportaši…“, detaljno je pojasnio.

Petričevo dobiva trgovačko-poslovni, a Miljevac sportsko-rekreacijski centar

Kako saznajemo, sportska dvorana će biti podijeljena u tri dijela, a to znači da će je u isto vrijeme moći koristiti djelatnici i učenici škole, ali i sportaši iz Podstrane. Stara školska dvorana (budući da je neadekvatna i mala) mogla bi se preurediti u restoran i menzu, a opremit će se i dvije nove učionice.

„Općina Podstrana i njezini stanovnici, ali i učenici dobiti će novu sportsku dvoranu, ali i novu školu u kojoj će se nastava održavati u jednoj smjeni. Na tome ćemo i dalje ustrajati“, jasan je.

Od ostalih projekata u Podstrani, Dropuljić nam je otkrio što će u budućnosti 'osvanuti' na Petričevo i na Miljevcu.

„Na Petričevu ćemo izgraditi trgovačko-poslovni centar s vanjskom tržnicom. Također i podzemne garaže s nekoliko manjih poslovnih i uredskih prostora. Što se tiče Miljevca, tu planiramo napraviti sportsko-rekreacijski centar, isti će biti obogaćen nogometnim igralištem, vanjskim bazenima, ali i dvoranom“, otkriva načelnik.

Zbogom prometnom 'krkljancu' u Ulici Gospe u Siti

Zbog važnosti i krucijalnosti teme, u nastavku smo pitali Dropuljića o planu proširivanja Ulice Gospe u Siti. Da budemo konkretniji, riječ je o ulici u neposrednoj blizini buduće sportske dvorane, odnosno Osnovne škole Strožanac.

„Trenutna Ulica Gospe u Siti je dosta uska, stvaraju se gužve i taj problem nam je poznat. Trenutno smo u postupku ishođenja lokacijske dozvole za rekonstrukciju i proširenje Ulice Gospe u Siti (faza 1), odnosno, proširit će se predio od magistrale D8 do križanja Gospe u Siti s ulicom Piščine. Time bi se smanjila trenutna gužva, a sve ostale prometne potrebe bi se zadovoljile“, kazuje za Podstrana Portal Mijo Dropuljić te zaključuje:

„Ustrajat ćemo u svemu navedenom i nastavit ćemo raditi za dobrobit naših građana. Dvorana i nova škola samo je jedan u nizu projekata. Na to smo ponosni“, ponosno je zaključio načelnik.

Kia u stranicama

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE

Untitled