Subota, 11 Travanj 2020 16:01

IN MEMORIAM don Petar Dukić - čovik, župnik, počasni građanin

U župnoj kući Krušvar-Ercegovci pronađeno je beživotno tijelo župnika Don Petra Dukića.

Don Petar Dukić rođen je 1968. godine u triljskom naselju Košute, a tu je i završio osnovnu školu. Poslije završetka bogoslovije koju je pohađao u Splitu, svoju Mladu misu u rodnim Košutama, rekao je 18. srpnja 1993. godine.

Svećenika služba započela mu je u Biteliću, a nakon toga u Makarskoj župi sv. Marka.

U Župi Gospe od Zdravlja u Podstrani proveo je 12 godina gdje je privlačio veliki broj vjernika misnim slavljima. Iza sebe je ostavio prisan odnos i neizbrisiv trag među župljanima Podstrane, gdje do današnjeg dana o njemu govore lijepim riječima i s poštovanjem.

Za župnika župe Dicmo Gornje-Krušvar došao je u kolovozu 2014. godine.

Tijekom župnih službi u Biteliću i Podstrani don Petar je zbog iznimne nesebičnosti i predanosti župljanima dobio općinske nagrade Hrvaca i Podstrane.

Općina Podstrana je svoju Odluku o imenovanju počasnog građanina don Petru Dukiću donijela 27. svibnja 2015. godine zajedno sa svećenikom Don Antom Čotićem i generalom Antom Gotovinom.

 

IMG-20200411-WA0005.jpg

 

-Ovih 12 godina svećeničke službe u Podstrani okrunjeno je i prepoznato aklamacijom svih vijećnika u dodjeli ove nagrade, što mi je iznimno drago, a sve je to bilo lani prilikom mog odlaska iz Podstrane. Ovdje se očitovala iskrena ljubav i poštovanje župljana za ovih 12 godina požrtvovnog rada i predanja u župskoj službi. Međutim, nije to samo moja nagrada, ovo je nagrada svim mojim suradnicima koji su bili moja desna ruka i pomagali mi na ovom putu obnašanja svećeničke službe’ -istaknuo don Petar Dukić na imenovanju za počasnog građanina Podstrane.

Neka te čuvaju anđeli nebeski, počivaj u miru Božjem!

 

Don Petar Dukić je danas preselio Ocu svome. Počivaj u miru Božjem, dobri naš župniče!
U noći na Veliku subotu u 52.godini života napustio nas je naš bivši župnik i naš počasni građanin Podstrane, don Petar Dukić. Ovako nekako bi izgledala vijest o smrti jednog svećenika, namijenjena za osmrtnice, širu javnost i uopće kao informacija. Svaka vijest o smrti nam ne padne isto. Zato bi naša vijest u ovom slučaju bila: umro je naš dobri prijatelj, umro je plemenit i suosjećajan Čovjek, umro je požvrtvovan i skroman Čovjek, umro je Čovjek koji je molio i radio, umro je Čovjek vjere, odan i posvećen Isusu Kristu... kakav je bio, takva je i naša tuga za njim. U tišini, u srcu, bez velikih kićenih riječi, sa stalnom spoznajom da više nije tu. Zahvalimo Gospodinu što nas je 12 godina obogatio tim Čovjekom u našoj župi. Pamtit ćemo ga svi kao svećenika koji nije bio samo svećenik koji se moli već svećenik koji gradi. Tako je i napravljen naš Pastoralni centar. Bio je Čovjek koji je osjećao bilo naroda i potrebe svojih župljana, Čovjek koji je živio za mlade.
Dragi župljani na današnji dan, dan Velike subote, u tišini svoga srca sjetimo se našega don Petra u svojim molitvama. S vjerom u Uskrsnuće radujmo se našem ponovnom zajedničkom susretu, stoji u propćenju Župe Gospe od Zdravlja Podstrana.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal