Hrvatska

Srijeda, 01 Lipanj 2022 06:17

DUGOGODIŠNJI NOVINAR I JEDAN OD OSNIVAČA DALMATINSKOG PORTALA Blaž Duplančić gostovao u splitskom PodKaST-u: „Navijači su dva sata stajali na parkingu, a utakmica se igrala. To je jedna katastrofa!“

DUGOGODIŠNJI NOVINAR I JEDAN OD OSNIVAČA DALMATINSKOG PORTALA Blaž Duplančić gostovao u splitskom PodKaST-u: „Navijači su dva sata stajali na parkingu, a utakmica se igrala. To je jedna katastrofa!“ Autor: Augustin Markota / Foto: Screenshot YouTube

Blaž Duplančić, jedan od osnivača Dalmatinskog portala gostovao je u posljednjem splitskom podcastu "PodKaST" kod urednika i voditelja Ivana Baranovića.

U opuštenom razgovoru Duplančić se dotaknuo brojnih tema. Na samom početku je otkrio kako se našao u novinarstvu, govorio je i o Hajduku, Torcidi, dotaknuo se Dalmatinskog portala, ali i kolege Mate Prlića s kojim je odlučio još 2014. godine osnovati, odnosno pokrenuti lokalni portal.

Kako si se našao u novinarstvu, odnosno sportskom novinarstvu?

Do toga je došlo sasvim slučajno. Sve se dogodilo prije 30 godina. Upisao sam se u nogometne sudce i kao takav sam poznavao sve naše nižerazredne klubove u Dalmaciji. Upoznao sam ljude iz klubova i puno trenera. Tako da, odmah u startu sam imamo dobar vjetar u leđa, upravo zbog tog iskustva. Moram spomenuti i da je u samom početku moga pisanja u velikom dijelu tekstova bio zastupljen i Hajduk. Znači, uglavnom sam pratio nogomet. Bilo je tu i drugih sportova o kojima sam pisao, ali nogomet je moj đir. Bolje rečeno, nemam dana radnog staža izvan nogometa.

Kako komentiraš hrvatsku sudačku scenu i zašto se nisi nastavio baviti suđenjem?

Danas mi puno znači što sam imao neke doživljaje s terena jer sada vidim kako se sudci kreću te kako razmišljaju u pojedinim situacijama tijekom utakmice. U novim vremenima, zbog uvođenja VAR-a, mogućnost pogreške je znatno smanjena. Unatoč tome, i sada se događaju pogreške.

Da je nekad postojao VAR, biste li nastavili svoju sudačku karijeru?

Ne, sigurno se ne bi to dogodilo. U jednom trenutku sam osjetio preveliko zasićenje i to mi više nije bio užitak. U tim godinama sam se tražio i suđenje mi je u nekim momentima bilo zadovoljstvo, a u nekima baš i ne. Tako da, ne bi se sigurno opet vratio u te vode i na travnjake.

O Ivanu Bebeku i medijskom sukobu s hrvatskim sudcem…

Mislim da bi se u hrvatski nogomet trebalo uvesti neke mlađe sudce, ovi trenutni su u većoj mjeri zasićeni. S Bebekom se nikad nakon onoga što se dogodilo nisam čuo, ali svakako će taj slučaj završiti na sudu. Postoje svi elementi za tužbu, ali treba proći još malo vremena da se sve to skupa složi i sastavi. 

Kako je došlo do pokretanja Dalmatinskog portala?

Kolega Mate Prlić i ja smo osnovali Dalmatinski portal. S Matom sam počeo surađivati na jednom projektu i to je bilo davne 2007. godine. Od tada smo stalno bili u kontaktu. Nakon toga surađivali smo na drugom projektu na jednom sasvim drugom portalu. No, ubrzo nakon toga, došao sam na ideju da on i ja osnujemo portal. Sjećam se kao danas, bio sam kod njega doma i to sam mu predložio, on je pristao.  Baš u to vrijeme HNK Hajduk je ostao bez glasnogovornika i tadašnji predsjednik Marin Brbić mi je ponudio taj posao. Nevjerojatno, ali to sam morao odbiti jer sam već dogovorio da ću krenuti s Matom u osnivanje novog portala. Nikad nisam mogao vjerovati da ću odbiti tu ponudu Hajduka. Ali, to je tako bilo, dao sam riječ i nisam htio nikoga prevariti. 

Koji je vaš stav i mišljenje o novinarstvu?

O novinarstvo općenito nikad nisam volio mudrovati. Meni je uvijek važno da mi je vijest točna. Volim biti i prvi, naravno, ali točnost informacije treba biti na prvom mjestu. Tako stvarate publiku koja vam je vjerna, to znači da je sadržaj najbitniji.

Međutim, novinarstvo se dosta promijenili, bolje rečeno, ubrzalo se. Danas 'Duplin osvrt' izađe na portal odmah nakon posljednjeg sudčevog zvižduka. Nekad prije, ja bi na miru pogledao utakmicu, otišao bi doma i polako bi pisao osvrt, komentar i sve ostalo vezano za utakmicu. Danas više nije tako, sve mora biti objavljeno istu sekundu. Tako je danas, treba se prilagoditi vremenu. 

O Hajduku i navijačkoj euforiji

Mnogi u Splitu spominju one slavne godine Hajduka. No, ja smatram da je današnja euforija oko Hajduka najveća ikad. U ovom gradu se živi za ovaj klub. Teško je to objasniti, imate ljude koji od 0 do 24 žive i sanjaju Hajduk. Nadam se da će se ova momčad iduće sezone okruniti naslovom prvaka Hrvatske. To bi bila kruna svega spomenutoga. U ovom trenutku svi priželjkujemo neki pomak u europskim natjecanjima jer smo svjesni da se u posljednjih godina ne možemo pohvaliti tim rezultatima. Tu se mora napraviti neki iskorak i smatram da je sada za to prilika.

Kako komentirate rad predsjednika Jakobušića?

Smatram da je Hajduk u jednom velikom usponu, a ključni čovjek koji je donio nešto drugačije i bolje u klub je predsjednik Lukša Jakobušić. Promijenio je mentalni sklop, o svemu razmišlja, o svakoj sitnici. Jednostavno, ključni je čovjek u ovom trenutku. 

O treneru Valdasu Dambrauskasu…

Rekao bih opet da sve polazi od predsjednika kluba, a to je Lukša Jakobušić. Njegova energija je nevjerojatna. Što se tiče Dambrauskasa, dovoljno govori podatak da je on prvi stranac u povijesti Hajduka koji je osvojio neki trofej. To nikome nije uspjelo, ako ne računamo uspjehe srpskih trenera u Hajduku. Međutim, ti trofeji su osvajani u vremenu bivše države Jugoslavije, tada su i Srbi bili u istoj zemlji kao i mi. Znači, može se reći da je Valdas prvi stranac koji je nešto osvojio s Hajdukom.  Valdas je donio rezultat i atmosferu u svlačionici, tu je atmosfera fantastična. No, puno je tu kockica u mozaiku i jedna kap u svemu je definitivno i trener Dambrauskas. 

U dijelu emisije se osvrnuo se i na model kojim se trenutno upravlja u Hajduku, a dotaknuo se i Našeg Hajduka, a na samom kraju spomenuo je kolegu i drugog suosnivača Dalmatinskog portala Matu Prlića koji je još uvijek u istražnom zatvoru nakon incidenata koji su se dogodio na autocesti A1 nakon derbi utakmice Dinama i Hajduka u Zagrebu.

Ne možemo se čuti, ja imam informacije da je Mate dobro. Nevjerojatno je opisati što se tu sve događalo, navijači su dva sata dok je trajala utakmica ostali na parkingu. To je jedna katastrofa. Ne znam do kada će ići ta autonomija klubova o prodaju ulaznica za gostujuće navijače. Hajduk isto može odrediti da protivnički navijači ne smiju unijeti bubnjeve na stadion, ali Hajduk to neće napraviti. 

Kako komentirate napade na službene osobe?

Svaki napad na službenu osobu osuđujem, no ovdje imate situaciju da je jedan novinar, ni kriv, ni dužan u pritvoru. Ako je nevina osoba u zatvoru samo jedan dan, to nije dobro.

Na kraju je otkrio što Prlić znači za Dalmatinski portal, na imao je i svoj stav o hrvatskom pravosuđu…

Što se tiče portala, Mate je duša portala, doslovno je sve na Dalmatinskom portalu. U svakom slučaju, pustimo da njegov odvjetnik odradi posao, a meni je u ovom trenutku teško ulaziti u najsitnije detalje slučaja. O našem pravosuđu teško je govoriti, neke situacije na kojima se postupa su van zdrave pameti. Ali, to je već stvar zakona.

Što je sve otkrio, pogledajte u novom splitskom podcastu "PodKaST".

https://www.youtube.com/watch?v=Zm9uBjtdE_M

***

O "PodKaST-u" Split

"PodKaST" Split je potpuno neovisan kanal.

"Mi smo PodKaST Split. Potpuno neovisan i takvi planiramo ostati. Pokušati ćemo bit originalni i zabavni koliko god možemo da bi vaše slobodno vrijeme uz male ekrane učinili opuštenim i dobro iskorištenim. Biti će hrane i pića pa nemojte gledati na prazan želudac. Ako želite podržati cijelu priču kroz sponzorstvo i ukoliko imate prijedlog kojeg gosta bi trebali dovesti slobodno nam pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.", ističu iz splitskog podcasta.

Osim na YouTubeu možete ih pronaći na: Facebook i Instagramu.

Kia u stranicama

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Untitled